שבר בקרסול

ד״ר קיש מנתח אורתופדי – שבר בקרסול

מפרק הקרסול הוא המפרק המחבר בין השוק לכף הרגל. המפרק מורכב משלוש עצמות.

עצם השוק (Tibia) שיוצרת את הפטישון הפנימי (Medial Malleulus) ואת הפטישון האחורי (Posterior Malleulus) .

עצם השוקית (Fibula) שיוצרת את הפטישון החיצוני (Lateral Malleulus)

עצם הערקום (Talus) שמהווה את חלקו התחתון של הפרק.

יציבות הקרסול מותנית בשלמות מבנה העצמות סביבו וברצועות המחברות ביניהם.

שבר בקרסול הינה הגדרה כוללת למספר רב של סוגי שברים השונים זה מזה בדרגת החומרה, בסוג הטיפול ובמהלך השיקום.

שברים בקרסול נגרמים לרוב מחבלה סיבובית של הקרסול וכף הרגל ויכולים לכלול את העצמות מצד אחד של פרק הקרסול (פטישון חיצוני או פטישון פנימי)

או את העצמות משני צדי הקרסול –Bimalleolar fracture (פטישון חיצוני + פטישון אחורי או פטישון חיצוני + פטישון פנימי)

או אפילו לכלול את העצמות משלושת צידי הפרק Trimalleolar fracture (פטישון חיצוני + פטישון פנימי  + פטישון אחורי)

דרגת החומרה של השבר מושפעת מנגנון החבלה (מסיבוב קל של הקרסול ועד שבר פריקה של הקרסול בתאונת דרכים או נפילה באנרגיה גבוהה).  חומרת הפגיעה והשבר מושפעת גם מכמות הנזק לרקמה הרכה סביב הקרסול, מאיכות העצם, ממידת הנזק לרקמת הסחוס המצפה את העצם, וסוג השבר.

ההחלטה על סוג הטיפול מבוצעת בהתאמה לשבר ולחולה.

בשברים בפטישון אחד ללא תזוזה אפשר לטפל בטיפול שמרני בגבס תוך מעקב שבועי לוודא שעמדת השבר לא השתנתה.

בשברים ביותר מפטישון אחד ובשברים עם תזוזה יש צורך בביצוע ניתוח.

לפני החלטה על ניתוח יש לזכור שבכל תהליך ניתוחי יש סכנות. הסיבוכים העלולים להופיע לאחר ניתוח הם זהום בפצע הניתוח, אי חיבור של השבר, כשלון של המשתל וירידה בתחושה בחלק מכף הרגל.  אחוז הסיבוכים עולה באדם מעשן ולכן מומלץ להמנע מעישון לפחות בזמן ההחלמה.

מטרת הניתוח לבצע החזרה מדוייקת של השברים למקומם ולקבע אותם. פרק הקרסול עומד בעומסים הגדולים ממשקל הגוף בזמן הליכה והחזרה המדוייקת חשובה למניעת נזק נוסף לקרסול עקב מנח לא טוב של פרק הקרסול שיכול לגרום לשחיקה מואצת של הסחוס בפרק הגבלה בתנועה וכאבים עתידיים. הקיבוע היציב חשוב כדי לאפשר תנועה מיידית של הקרסול ללא גבס והתחלת דריכה ופיזיוטרפיה מוקדמת.

הניתוח מתבצע בד"כ בהרדמה איזורית יחד עם הרדמה כללית או הרדמה איזורית עם טישטוש. ההרדמה האיזורית ממשיכה עד יום לאחר הניתוח ומונעת כאבים ביום למחרת. השיחרור הביתה מתבצע בדר"כ יום למחרת. 

בניתוח מתבצעת חשיפה של השברים ע"י חתך מצד אחד או לפעמים חתך קטן נוסף בצד הפנימי, החזרה אנטומית של השברים למקום וקיבוע השברים ע"י מערכת של פלטה וברגים יעודיים לקרסול.

במקרים מסוימים כאשר במהלך הניתוח מאובחנת חוסר יציבות בין עצמות השוק והשוקית עקב קרע ברצועות המחברות בין עצמות אלו (סינדסמוזיס) מוכנס בורג נוסף המקבע את שתי עצמות השוק. בורג זה גורם להגבלה קלה בתנועות הקרסול ולכן מומלץ להוציאו (בהרדמה מקומית) לאחר כשלושה חודשים  כאשר הרצועה מחלימה. (Syndesmotic Screw) . לפעמים כאשר הנזק פחות חמור ניתן להשתמש במקום בבורג שיש צורך להוציאו במערכת חוטים THIGHT ROP המקבעת את הסינדסמוזיס ללא הגבלה בתנועה ולכן אין צורך להוציאה מאוחר יותר.

בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בטיפול בשברים אלו עם התפתחות פלטות מחומרים חדשים המותאמות באופן אנטומי מדויק לעצמות הקרסול. פלטות אלו משתמשות בברגים חדשניים הננעלים גם לעצם וגם לפלטה עצמה לקבלת יציבות מקסימלית.

השימוש בקיבועים החדשים משנה גם את מהלך הטיפול וההחלמה לאחר הניתוח. אין צורך בגבס לאחר הניתוח. ניתן להתחיל תרגול תנועה בקרסול מיד לאחר הניתוח. מומלץ להתחיל תרגולי דריכה מלאה כשבועיים לאחר הניתוח.

למניעת סיבוכים הקשורים ביצירת קריש דם לאחר ניתוח מומלץ להתחיל טיפול במדללי דם מסוג Clecsane מיום הפגיעה ועד כשבועיים שלושה לאחר הניתוח (ניתן להפסיק את הטיפול כאשר מתחילה דריכה וניידות)

כשבוע וחצי לאחר הניתוח תהייה פגישה במרפאה לאחריה ניתן להתחיל תרגולי פיזיוטרפיה בדריכה מלאה עם תמיכה של מקבע קטן בדר"כ AIRCAST SPORT (מעיין גרב קשיחה המאפשרת תנועות מעלה מטה של הקרסול ומונעת תנועות צידיות האסורות בשלב זה) .

מומלץ להתחיל טיפול פיזיותרפי מוקדם לאחר הניתוח במטרה לחזק את השרירים סביב מפרק הקרסול, להחזיר את תחושת היציבות לקרסול ולשפר את טווח התנועה. הטיפול הפיזיותרפי צפוי להימשך מספר חודשים לאחר הניתוח.

מהלך ההחלמה שונה מאדם לאדם ותלוי כמובן בסוג השבר והניתוח.

באופן כללי ניתן לצפות לחזרה לפעילות ספורטיבית מתונה לאחר כשלושה חודשים כאשר החזרה עצמה צריכה להתבצע באופן הדרגתי ולהמשך על פני מספר חודשים.

דילוג לתוכן